Lo Diable Gros

L’EDITORIAL LO DIABLE GROS, «UNA EDITORIAL PETITÍSSIMA»

Fa vuit anys, naixia, a cavall de Tarragona i Colòmbia, una associació cultural que tenia com a una de les seves intencions fer llibres llibertaris en català, «una editorial petitíssima» tal com deia Julià Guillamon en un article a La Vanguardia que va ser batejada amb el nom de Lo Diable Gros. Avui, Lo Diable és del Camp i del Priorat però abasta molt més enllà del que pretenia.

La primera col·lecció de l’editorial, El Martell, volia i vol recollir el pensament fragmentari desenvolupat en els moviments socials contemporanis amb reculls d’articles. Els dos primers volums que publicàren recollien els del Roger Palà i David Fernández. La memòria històrica era també part dels terrenys que els membres de la cosa tocàven i ràpidament van acollir una col·lecció de memòria que, fins ara, ha tret biografies de Félix Carrasquer o Farga Pellicer, alhora que inclou la revista La Corbella, una publicació de memòria llibertària bàsicament del Camp amb una redacció autònoma.

Les ganes de lletra els va portar a crear la col·lecció La Sageta, on han publicat llibres de Magí Sunyer i inèdits de Salvat-Papasseit i Maria Aurèlia Capmany. Tot això, acompanyat per la col·lecció de pensament La Tramontana, on tenen llibres de Zerzan i Salvador Seguí, o La Miloquera, amb llibres il·lustrats de, amb i per prioratins. Al seu costat, llibres d’homenatge a l’Ovidi, reculls de cites militants amb L’Espurna, d’il·lustradors com Idren o guies turístiques alternatives de Tarragona. O col·laboracions amb altres editorials valencianes i balears que han permès publicar els tres volums del Llibre Negre.

Ara, estan preparant una nova col·lecció de clàssics de les esquerres marxistes i republicanes catalanes que es dirà Fil Roig i el cap els bull més del que els permet la realitat del paper imprès. Com veieu, «una editorial petitíssima» amb mirada gran.

Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this: